Jak to bylo, je a bude? Aneb florbal v Božicích

05.03.2010 22:31

Účelem tohoto článku je informovat čtenáře o tom, jak je ne/snadné věnovat se v obci sportu, který v ní nemá dlouholetou tradici. Myslím, že snaha všech, kteří rozvoji florbalu v Božicích pomáhali, si zaslouží být zveřejněna.

Náš zájem o florbal sahá do doby, kdy nás jako čerstvě vyšlé školáky stále lákalo věnovat se tomuto sportu, se kterým jsme se seznámili právě na Základní škole v Božicích. V této době nás však přitahovala spíše „podobnost“ s tak oblíbeným hokejem. Malý počet zájemců a náš ne příliš vysoký věk dělal z našeho cíle, jednou hrát florbal na úrovni, kdy bychom byli pravidelně vyrovnanými soupeři jiných týmů, jen velmi těžko dosažitelný sen. V takovém počtu nebyla tělocvična příliš levnou záležitostí. Nebylo také lehké najít člověka, jenž si mohl tělocvičnu pronajmout. Po překonání těchto prvotních potíží jsme si mysleli, že už nám nic nebrání v tom, abychom se mohli zdokonalovat ve hře. Byl to však omyl. Brány, které jsou jen o málo méně důležité než tělocvična, jsme si půjčit nemohli. Za přispění našich příznivců se nakonec i brankář měl kam postavit a do čeho obléknout. Když už alespoň prostředí nebránilo naší aktivitě, mohli jsme se začít pravidelně scházet a trénovat. Pravidelná setkání a zlepšování úrovně mělo za následek rozšiřování našich řad. Pro některé se sobotní trénink stal také příležitostí jednou týdně vypnout počítač a například odložit cigaretu.
Objevovali se tedy stále noví lidé. Mnozí však také odcházeli. Často se stalo, že se nás v ne příliš velké božické tělocvičně sešlo přes dvacet. Ze začátku byl však florbal pro většinu příchozích sportem, který provozovali pouze v zimě. Díky tomu byla tělocvična občas až příliš velká. U některých tento stav přetrval. Vždy však rádi tyto sezónní hráče přivítáme. Naštěstí se však také vyčlenila skupina setkávající se během celého roku.


Toto stálé jádro zanedlouho začalo pomýšlet na srovnání našeho mužstva s jinými týmy. Myšlenky a plány vyústily až k přihlášení se do prvního ročníku Znojemské amatérské florbalové ligy (ZAFL). Vytvořili jsme božickou  osmičlennou část soutěžního týmu. Druhá část je složena z hráčů nepocházejících z Božic. Byli nám ale ochotni pomoci svými zkušenostmi v této lize. Nebylo však jednoduché zajistit potřebné finance k účasti v této soutěži.

Našli se však lidé, kteří nás podpořili sponzorskými dary. Chtěl bych tedy touto cestou jménem všech hráčů poděkovat p. Halovi (TJ Sokol Božice) a ing. Klíčovi. Kromě finanční pomoci nás p. Hala podpořil zapůjčením dresů. Díky tomu jsme mohli nastoupit na první turnaj, na němž jsme bohužel neměli dresy vlastní. Nápomocen nám byl také při řešení potíží s tělocvičnou. Do této řady lidí patří i Mgr. Nevrkla. Ten nám umožnil prostřednictvím internetových stránek www.probozice.wz.cz zveřejňovat informace o našem týmu. Poděkování patří také všem ostatním lidem, kteří pomáhají plnit náš počáteční cíl. Totiž hrát florbal a porovnávat se s ostatními týmy.
V současné době je liga v druhé polovině a odehrávají se v ní boje o postup do play off. Informace o lize a našem týmu je možné získat na výše zmíněné adrese, na stránkách ligy (zafl.webnode.cz) a ve Znojemském týdnu. Do další sezóny doufáme v to, že budou zprovozněny naše vlastní internetové stránky.

I když přibývají zájemci o tento sport, stále hledáme nové hráče. Nyní je v Božicích možné navštěvovat florbal ve dvou termínech. V sobotu od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 18:00 do 20:00. Samozřejmě budeme rádi i za takové příznivce, kteří by nás podpořili ne přímo v samotné hře. K rozvoji florbalu a k našemu účinkování v dalším ročníku ligy je potřeba jak pomoc finanční, tak v mnoha jiných směrech.

Florbalu se u nás věnují i žáci základní školy. Ti mohou navštěvovat florbalový kroužek probíhající každý pátek. Jsou rozděleni na dvě skupiny podle věku. Kroužek vedu několik měsíců a výkon žáků je velkou nadějí pro božický florbal do příštích let. Obě věkové kategorie se již zúčastnily okresní soutěže. Mužstva předvedla kvalitní výkon, který si zasloužil také obdiv ostatních týmů. K samotné reprezentaci školy byla opět potřebná pomoc mnoha lidí. P. Hala nás zde opět nezklamal a zapůjčil žákům na turnaj dresy. Poděkování si zde zaslouží i rodiče hráčů.


Volný čas strávený sportem je jistě dobrou volbou. Je však důležité příležitosti pro takto strávený čas vytvářet a pomáhat je udržovat.

                                                                                                                                                                                 Miroslav Fojtík

Vyhledávání

Nejlepší metodou,

jak zvítězit,

je přestat počítat body.

 

                   M. Espinosová - Murphyová

 

 

 

Sponzoři

 

 

              Obec Božice